?

Log in

No account? Create an account
muffinssi

Raparperipaistos


yleisarvosana 3

vaikeustaso 1

aineisten erikoisuus, taso 1

tiskin määrä, taso 2

Ruokavalio:

fennovegaaninen

Käytetty aika:

15 min + 15 min + 40 min

Käytetyt laitteet:

Uuni


En ole vielä kuollut suklaakekseihin, hiljaiselo blogissa on vain ja ainoastaan yleisen laiskuuden ja aikaansaamattomuuden seurausta. Olen kokeillut uusia reseptejä harvakseltaan, ja silloinkin kun näin on käynyt, en sitten kuitenkaan ole saanut reseptiä blogiin saakka laitettua. Tosin yleensä on käynyt niin, että reseptiä kokeillessani en ole vaivautunut esim. katsomaan kelloon, jotta saisin blogin kannalta tarpeellisen valmistusajan muistiin, ja koska minulle ei riitä se, että tekisin asiat vain "vähän sinnepäin", ei tällaisia "vaillinaisia" kokkauksia tietenkään voida laskea.

Yritän ryhdistäytyä ja parantaa tapani, toivottavasti seuraavaa reseptiä ei tarvitse odottaa yli puolta vuotta.

Raparperinippujen ilmestyttyä kauppoihin minulle tuli vastustamaton hinku tehdä jotain raparperiherkkua. Härkäpapukirjasta löytyi sitten tämä helppo jälkiruoka, jota olen jo pariin otteeseen tehnyt.

Raparperipaistos


Inna Somersalo, Päivi Mattila, Hanna Tuomisto ja Henri Haimi : Härkäpapua sarvista


6-8 annostaTäyte:

 • 500 g tuoretta raparperia

 • ½ dl sokeria

 • ½ dl siirappia

 • 2 rkl rypsiöljyä

 • 2 tl vaniljasokeriaTaikina:

 • 2 dl täysyväspelttijauhoja (alkuperäisen ohjeen mukaan vehnäjauhoja, mutta halusin tehdä hitusen terveellisemmän version)

 • 1 tl leivinjauhetta

 • ½ tl ruokasoodaa

 • ½ dl sokeria

 • ½ dl siirappia

 • ½ dl rypsiöljyä

 • 1½ dl vettäAloitetaan pesemällä ja kuorimalla raparperinvarret. Raparperin kuori irtoaa suikaleina raparperin pinnasta, kun ensin vähän auttaa veitsellä raparperin päästä. Mikäli raparperin päät näyttävät "epäilyttäviltä", niistä voi leikata pienet palat pois. Sitten paloitellaan raparperit noin sentin paksuisiksi paloiksi, ohuemmat varret vähän paksummiksikin.

Laitetaan uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoitetaan korkeareunaisessa uunivuoassa täytteen sokeri, siirappi, vaniljasokeri ja öljy tasaiseksi tahnaksi, lisätään raparperinpalat ja sekoitetaan lisää. Jätetään raparperi mehustumaan ja valmistetaan taikina.

Sekoitetaan keskenään taikinan kuivat aineet eli jauhot, leivinjauhe, sooda ja sokeri. Toisessa astiassa sekoitetaan siirappi, öljy ja vesi ja lisätään neste kuiviin aineisiin. Taikinaa ei tarvitse sekoittaa paljoa – riittää, että se on tasaista. Taikina on hyvin löysää, mutta sitä ei pidä säikähtää, se kuuluu asiaan. Kaadetaan taikina vuokaan raparperinpalojen päälle ja tasoitetaan pinta.

Paistetaan paistosta uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia. Ennen tarjoilua jäähdytetään paistosta hetki, muuten palaa kieli. Paistos sopii erinomaisen hyvin tarjoiltavaksi (vegaanisen) vaniljajäätelön kera.

Raparperipaistos

Raparperipaistos

Varoituksen sanana mainittakoon, että tämä on sitten makeaa, suorastaan imelää. Jälkimmäisellä kerralla laitoin siirappia ja sokeria hitusen vähemmän kuin ohjeessa neuvotaan, ja se hieman tasoitti makua. Eihän siinä imelyydessäkään tosin mitään vikaa ole, mutta silloin jos koska korostuu jäätelön tarve kylkiäisenä.

Comments