?

Log in

No account? Create an account
muffinssi

Suklaakeksit "Death By Chocolate"


yleisarvosana 3

vaikeustaso 2

aineisten erikoisuus, taso 3

tiskin määrä, taso 3

Ruokavalio:

vegaaninen

Käytetty aika:

20 min + 15 min + 10 min / pelti + 5 min jäähdytystä

Huomioitavaa ajankäytöstä:

Keksien muotoilu pellille menee osittain päällekkäin paistoajan kanssa, samoin paistettujen keksien jäähdytys.

Käytetyt laitteet:

Uuni


Joskus luulin, että suklaasirupikkuleipiä paremmaksi ei vegaaninen suklaakeksi enää voi muuttua. Haikailin kuitenkin sellaisten kosteanmuhevien suklaakeksien perään, joita saa esimerkiksi Subwaysta. Veganomiconista poimin sitten hyvältä vaikuttavan reseptin, ja testasin sitä ompeluseuralaisiin samalla kertaa kun inkivääri-macadamia-kookos-porkkanakakkuakin. Keksit onnistuivat aivan älyttömän hyvin, ja niistä tuli niin herkullisia, ettei pelkkä "suklaasirupikkuleipä" tai edes "tuplasuklaapikkuleipä" tee niille nimenä oikeutta. Death By Chocolate on ehkä kuvaavin sanayhdistelmä...

Suklaakeksit "Death By Chocolate"


Isa Chandra Moskowitz ja Terry Hope Romero: Veganomicon (Chocolate-chocolate chip-walnut cookies, sovellus)


36 keksiäTarvitaan:

 • 4,8 dl (2 kupillista) vehnäjauhoja

 • 1,6 dl (2/3 kupillista) tummaa kaakaojauhetta

 • 1 tl soodaa

 • ½ tl suolaa

 • 1,6 dl (2/3 kupillista) rypsiöljyä

 • 3,6 dl (1½ kupillista) sokeria (käytin ruskeaa ruokosokeria)

 • 4 tl jauhettuja pellavansiemeniä (pellavansiemenrouheesta huhmareen avulla)

 • 1,2 dl (½ kupillista) soijamaitoa

 • 2 tl vaniljauutetta

 • (½ tl manteliuutetta – voi jättää poiskin, mikäli maku ei miellytä)

 • 100 g vegaanista tummaa suklaata

 • 100 g vegaanista valkoista suklaataAloitetaan paloittelemalla suklaat hakkelukseksi, johon jää kuitenkin kohtalaisen kokoisia palasia. Jauhetaan pellavansiemenrouhe huhmareella. Jauhetut pellavansiemenet vievät enemmän tilaa kuin rouhe, joten jos huhmareeseen mittaa 4 tl rouhetta, jauhetta jää yli. (Pellavansiemenet saattavat vaikuttaa vähän turhalta kikkailulta, mutta niiden ansiosta kekseistä tulee oikein muhevan meheviä, joten pellavaa ei kannata jättää pois.)

Laitetaan uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoitetaan vehnäjauhot, kaakaojauhe, suola ja sooda kulhossa. Ainakin kaakao kannattaa siivilöidä kulhoon, miksei vehnäjauhotkin.

Toisessa kulhossa (varsinainen taikinakulho) sekoitetaan sokeri ja öljy. Lisätään pellavansiemenjauhe, soijamaito ja vaniljauute ja sekoitetaan hyvin. Lisätään kuivat aineet nesteeseen muutamassa erässä ja sekoitetaan tasaiseksi. Ohjeessa neuvotaan sekoittamaan taikina loppuun käsin, eli siinä vaiheessa, kun puuhaarukalla ei enää jaksa taikinaa vaivata, jatketaan käsin. Tein ensimmäisellä kerralla näin, mutta tällä kertaa käytin sekoittamiseen nuolijaa, ja huomasin, että taikinan pystyy sekoittamaan sen avulla loppuun saakka.

Lopuksi lisätään taikinaan suklaahakkelus ja sekoitetaan taikina tasaiseksi.

Keksien muotoilu pellille onkin sitten hieman haastavaa, koska taikina on hyvin tahmaista. Se muistuttaa koostumukseltaan ehkä eniten mämmiä. Ensimmäisellä kerralla pyöritin taikinasta palloja kylmään veteen kostutetuin käsin, mutta oli se aika sottaista. Tällä kertaa päätin kokeilla, josko taikina olisi tarpeeksi pehmeää, jotta se menisi läpi pursotinpussin reiästä – ja menihän se. Pursotin taikinasta 12 keksiä / pelti; yhden taikinakeon halkaisija oli 3–4 cm. Lopuksi litistin keot juomalasin pohjalla (kastelin sen ensin kylmällä vedellä). Raakojen keksien halkaisija oli noin 5 cm, ja uunissa keksit sitten vielä levisivät.

Keksejä paistetaan uunin keskitasolla 10 minuuttia ja sen jälkeen niiden annetaan jäähtyä pellillä viitisen minuuttia. Tämän jälkeen keksit siirretään jäähtymään ritilän päälle. (Ilmeisesti jostain leivonnan erikoisliikkeistä saisi leivonnaisten jäähdyttämiseen tarkoitettuja ritilätelineitä, mutta minulla on patenttiratkaisuna vanha uuniritilä, jolle teen "jalat" milloin mistäkin – tällä kertaa limsatölkeistä.)

Taikinasta on molemmilla kerroilla tullut tuo ohjeessa luvattu 36 keksiä ja taikinaa on jäänyt vielä jonkin verran ylikin. Ylijäämää voi toki yrittää syödä ihan vain taikinana, mutta tämä on ihan oikeasti todella, todella suklaista. Kun keksejäkin pitäisi vielä syödä, niin saattaa alkaa äklöttää...

Suklaakeksit 'Death By Chocolate'

Täydellisiä suklaakeksejä. Sellaisia, joita tarjoamalla saa uusia ystäviä. Keksejä, jotka lihottavat takuuvarmasti, vaikka ei tekisi muuta kuin katsoisi niihin päin. Eivätkä nämä menetä muhevuuttaan, vaan ovat ihanan pehmeitä vielä seuraavina parina päivänä. Niitä seuraavista päivistä en osaa sanoa, keksit eivät riittäneet niin pitkälle.

Comments