?

Log in

No account? Create an account
muffinssi

Inkivääri-macadamia-kookos-porkkanakakku


yleisarvosana 3

vaikeustaso 1

aineisten erikoisuus, taso 3

tiskin määrä, taso 2

Ruokavalio:

vegaaninen

Käytetty aika:

15 min + 15 min + 40 min

Huomioitavaa ajankäytöstä:

Lisäksi kuorrutteen valmistamiseen ja kakun kuorruttamiseen meni aikaa noin 25 min

Käytetyt laitteet:

Uuni, sähkövatkain


Tämä resepti oli houkutellut minua jo pidemmän aikaa, mutta kakku vaikutti sen verran herkulliselta, että sen leipomiseen tarvitsisi jonkin hyvän sosiaalisen tekosyyn, koska muuten joutuisin syömään sen yksikseni. Marraskuun lopulla tällainen syy sitten löytyi, kun kutsuin kavereita ompeluseurailtapäivään.

Inkivääri-macadamia-kookos-porkkanakakku


Isa Chandra Moskowitz: Vegan With a Vengeance (Ginger-macadamia-coconut-carrot cake)


23 x 33 cm kakku



Tarvitaan:

  • 260 g vehnäjauhoja

  • 1 rkl leivinjauhetta

  • 1 tl soodaa

  • 3/4 tl suolaa

  • 2 tl jauhettua kanelia

  • (½ tl jauhettua muskottipähkinää, mutta jätin tämän pois, koska en pidä muskotin mausta)

  • 2,5 dl ananasmehua

  • 1,25 dl rypsiöljyä

  • 155 g sokeria (käytin ruskeaa ruokosokeria)

  • 1,2 dl vaahterasiirappia

  • 2 tl vaniljauutetta

  • 115 g macadamia-pähkinöitä

  • 4 rkl pieneksi pilkottua sokeroitua inkivääriä (löysin Punnitse & Säästästä peräti ihan luomua)

  • 75 g kookoshiutaleita

  • 250 g porkkanaa

  • rypsiöljyä kakkuvuoan öljyämiseen



Kuorrutukseen:

  • 7 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

  • 225 g tomusokeria

  • 15 g kookoshiutaleita

  • 1 tl vaniljauutetta



Kuoritaan ja raastetaan porkkanat. Paloitellaan sokeroidut inkiväärit pienemmiksi paloiksi (itse leikkasin n. puoli senttiä kanttiinsa olevia palasia). Hienonnetaan macadamiapähkinöitä jonkin verran (kutakuinkin samankokoisiksi kuin inkiväärit).

Laitetaan uuni lämpenemään 180 asteeseen. Öljytään kakkuvuoka; vaihtoehtoisesti voi käyttää joko 23 x 33 cm suorakaidetta tai kahta 20-senttistä pyöreää vuokaa (joiden ohjeen mukaan pitäisi olla vieläpä irtopohjavuokia, mutta en tiedä, miksi).

Sekoitetaan kulhossa jauhot, leivinjauhe, sooda, suola ja kaneli (sekä muskottipähkinä, jos sitä käyttää). Toisessa kulhossa sekoitetaan ananasmehu, rypsiöljy, sokeri, vaahterasiirappi ja vaniljauute. Lisätään kuivat aineet nesteeseen muutamassa erässä ja sekoitetaan hyvin. Lisätään macadamiat, inkivääri, kookoshiutaleet ja porkkanaraaste ja sekoitetaan sen verran, että saadaan ne sekoittumaan taikinaan tasaisesti. Kaadetaan taikina vuokaan / vuokiin ja paistetaan noin 40 minuuttia uunin keskitasolla. Annetaan jäähtyä vuoassa.

Kakun jäähtyessä valmistetaan kuorrutus. Alkuperäinen kuorrutteen ohje on samasta kirjasta, ja se koostui kovettamattomasta vegaanisesta margariinista, kookosmaidosta, vaniljauutteesta, tomusokerista ja kookoshiutaleista. Sävelsin kuitenkin hieman ja korvasin margariinin ja kookosmaidon kookosöljyllä. Kookoshiutaleita olisi pitänyt olla 75 g, mutta ne loppuivat kesken 15 gramman jälkeen.

En nyt muista, vatkasinko kookosöljyä lainkaan ennen sokerin ja vaniljauutteen lisäämistä. Margariini olisi pitänyt vatkata, mutta en usko, että vatkaaminen varsinaisesti öljyä kuohkeuttaa, joten tomusokerin voinee sekoittaa öljyyn heti kättelyssä, samoin kuin vaniljauutteen. Sitten vaan vatkataan sähkövatkaimella, kunnes kuorrutus alkaa kovettua. Lisätään kookoshiutaleet ja laitetaan jääkaappiin odottamaan sitä, että kakku on tarpeeksi jäähtynyt jotta sen voi kuorruttaa.

Jos haluaa kikkailla, voi leikata suorakulmaisen kakun kahtia ja nostaa puolikkaat toistensa päälle, laittaen kuorrutusta väliin ja lisäksi kakun päälle. Kahta pyöreää vuokaa käyttäen ei tarvitse leikata mitään, vaan laitetaan vaan pohjat päällekkäin. Halusin kuitenkin tehdä matalamman kakun, joten kuorrutin kakun sellaisenaan.

inkivääri-macadamia-kookos-porkkanakakku

Lopputulos oli maukkaan mehukas ja pehmeä – pähkinätkin hieman pehmenivät paistettaessa. Kakkua kehuttiin ompeluseurassa runsain mitoin, mutta koska muutakin tarjottavaa oli paljon, kakusta jäi noin puolet yli. Vein sen töihin, ja sielläkin siitä tykättiin kovasti. Kakku säilyi hyvänä jääkaapissa ainakin kolme päivää.

Comments