?

Log in

No account? Create an account
muffinssi

Seitanpaisti


yleisarvosana 3

vaikeustaso 2

aineisten erikoisuus, taso 3

tiskin määrä, taso 1

Ruokavalio:

vegaaninen

Käytetty aika:

25 min + 5 min + 1 h 30 min

Huomioitavaa ajankäytöstä:

Ennen paistamista paistia marinoidaan kylmässä vähintään muutama tunti, mielellään yön yli.

Käytetyt laitteet:

Uuni


Neljä vuotta sitten (apua, onko siitä jo niin pitkä aika?!) kokeilin seitankinkkua – huonolla menestyksellä. Vuotta myöhemmin yritin uudemman kerran seitankinkku II:lla, hieman paremmalla menestyksellä. Tämän jälkeen päätin, että seitankinkut saavat olla. Pari vuotta sitten testasin linssimureketta, mutta se ei ollut järin suuri testimenestys – en edes jaksanut blogata siitä. Viime vuonna en enää edes yrittänyt tehdä mitään "kiinteää" vegaaniruokaa joulupöytään.

Tässä joulun lähestyessä selailin keittokirjoja, ja huomasin sitten, että Inna Somersalon Yllin kyllin -kirjassa on seitanpaistin ohje. Luin raaka-ainelistan läpi, ja koska se vaikutti poikkeavan aiemmista resepteistä riittävän paljon, ajattelin uskaltautua antamaan seitankinkulle vielä yhden mahdollisuuden.

Seitanpaisti


Inna Somersalo: Yllin kyllinTarvitaan:

 • 4 dl gluteenijauhoja

 • 1 dl gram- eli kikhernejauhoja

 • 1 dl soijajauhoja

 • 1 rkl kasvisliemijauhetta

 • ½ tl suolaa

 • 1 tl garam masalaa

 • 1 tl savupaprikajauhetta

 • ½ tl jauhettua inkivääriä

 • 1 tl valkosipulijauhetta

 • ½ dl soijakastiketta

 • ½ dl kylmäpuristettua oliiviöljyä (myös rypsiöljy käy)

 • 2½ dl vettäMarinadiin:

 • 2 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä (tai rypsiöljyä)

 • 1 rkl soijakastiketta

 • 1 rkl tomaattipyrettä

 • 1 rkl omenaviinietikkaa (tai ihan tavallista viinietikkaa)

 • ½ dl vettä
Sekoitetaan kaikki kuivat aineet keskenään sekä kaikki nesteet keskenään. Lisätään nesteseos kuivien aineiden seokseen, sekoitetaan tasaiseksi ja vaivataan muutama minuutti. Muotoillaan massasta kutakuinkin paistilta näyttävä möykky. Tämä voi olla hieman haastavaa, mikäli massaa on ensin vaivannut kunnolla, koska gluteeni jämähtää nopsaasti muotoonsa, eikä siitä sitten enää oikein muovaudu.

Sekoitetaan marinadin ainekset keskenään. Marinointi hoituu näppärästi siten, että paisti laitetaan tarpeeksi isoon muovipussiin, kaadetaan marinadi päälle, puristetaan pussista ilmat pois (ja varotaan, ettei samalla puristeta marinadia pihalle) ja suljetaan pussi tiiviisti. Pussissa olevan paistin laitoin vielä pyöreäpohjaiseen kulhoon, koska ajattelin marinadin ottavan siten kaikkein parhaiten kontaktia paistin kanssa. Paistia marinoidaan kylmässä vähintään muutama tunti, mutta mieluusti yön yli. Välillä paistia pitäisi käännellä (tosin en tiedä, onko tämä pussimarinoinnilla kuinka tarpeellista). Oma paistini oli tosin jääkaapissa melkeinpä vuorokauden.

Marinoitunut paisti kääritään folioon ilman marinadia ja paistetaan 175-asteisessa uunissa. Ohjeen mukaan paistoaika on noin tunti, mutta luettuani Chocochilistä Elinan kokemukset, paistoin paistia suoraan puolitoista tuntia. Sen lisäksi, että käärin paistin folioon, laitoin paketin varmuuden vuoksi vielä uunivuokaan, lähinnä helpottaakseni sen käsittelyä, mutta myös pitääkseni uunin siistinä. Jälkikäteen huomasin, että folioon oli tullut pieniä reikiä (en tiedä, olivatko marinadin jämät kiehuessaan ne tehneet, vai mistä oli kyse), joten vuoka oli ihan hyvä olla olemassa.

Paistin kannattaa antaa jäähtyä ennen tarjoilua, ja kirjan mukaan paisti on parhaimmillaan seuraavana päivänä. Niinpä nostin paistin uunista suoraan parvekkeelle (jossa oli kylmää kuin pakastimessa) jäähtymään. Seuraavana aamuna paisti oli ainakin osittain jäässä, joten nostin sen sitten ajoissa sisään sulamaan.

seitanpaisti

Suhtauduin seitanpaistiin lähtökohtaisesti suurella epäilyksellä ja olin liikkeellä "kokeillaan nyt, mutta pieleen se kuitenkin menee" -mentaliteetilla. Niinpä yllätyin positiivisesti, kun pääsin paistia lopulta maistamaan. Eihän se tietenkään kinkulta maistu, mutta eipä maistunut myöskään eltaantuneelta kengänpohjalta tai mausteiselta, hieman oudon makuiselta leivältä, kuten aiemmat tekeleet. Tätä paistia söi ihan mielellään! Sääli, että IKEAsta ostamani luomusinappi ei ollutkaan kamalan hyvää, joten nyt pitää sitten syödä "kinkkua" ilman sinappia.

Paistimassaa maustaessani kävi mielessä, että laittaisinko savupaprikaa sittenkin enemmän kuin mitä ohjeessa neuvotaan, mutta päätin pysyä tiukasti reseptissä. Jälkikäteen ajateltuna savupaprikan lisääminen olisi tuskin ainakaan huonontanut lopputulosta, joten täytyy seuraavalla kerralla (sellainen oletettavasti tulee) muistaa tämä.

Comments