?

Log in

No account? Create an account
muffinssi

Inkivääritofua ja sieniä


yleisarvosana 3

vaikeustaso 2

aineisten erikoisuus, taso 2

tiskin määrä, taso 2

Ruokavalio:

vegaaninen

Käytetty aika:

30 min + 15 min + –


Hiljaiselo kokkausrintamalla jatkuu edelleen. Vaikka välillä ehkä jaksankin ihan oikeasti laittaa ruokaa, kokeilen harvoin mitään uutta, ja jos vaikka kokeilenkin, en välttämättä jaksa enää raportoida sitä tänne.

Tänään hieman ryhdistäydyin, ja kokkasin pitkästä aikaa ihan kunnollisen reseptin mukaan.

Inkivääritofua ja sieniä


Mirka Muukkonen ja Anna Särkisilta: Vegaanin kasviskeittokirja


2-3 annostaTarvitaan:

  • 250 g maustamatonta tofua

  • 100 g tuoreita siitakesieniä (alkujaan "2 dl kuivattuja tai tuoreita sieniä", suosituksia suppilovahverot, siitakesienet tai kiinalaiset kuivatut sienet)

  • 1 sipuli

  • 1 keltainen paprika (tämä oli aika iso)

  • pala tuoretta inkivääriä (palan kokoa ei tarkemmin määritelty, käytin melko paksu n. 3-senttisen palan)

  • 1 valkosipulin kynsi

  • soijakastiketta

  • öljyä paistamiseen (käytin rypsiöljyä)Aloitetaan "kuivaamalla" tofu, eli laitetaan tofupala painumaan. En tiedä, miten tämä ihan oikeaoppisesti pitäisi tehdä, mutta itse olen vakiintunut käyttämään seuraavaa metodia:

  1. Laitan tofupalan kahden leikkuulaudan väliin, ja lisäksi palan alle ja päälle muutaman palasen talouspaperia.

  2. Päällimmäisen leikkuulaudan päälle laitan muutaman painavan tietosanakirjan.


Tänään tuli huomattua, että kannattaisi vain luottaa tofun päälle pinottuun painoon, eikä alkaa voimansa tunnossa painamaan tofua käsin leikkuulautojen välissä. Tofu nimittäin musertuu melko helposti.

Kun tofu on painumassa, käsitellään muut raaka-aineet. Paloitellaan sienet hieman pienemmiksi, leikataan paprika ohuiksi suikaleiksi sekä kuoritaan sipuli, halkaistaan se ja leikataan ohuiksi siivuiksi. Kuoritaan inkivääri ja leikataan se ohuiksi suikaleiksi (onnistui helpoimmin siten, että ensin inkiväärin leikkasi ohuiksi siivuiksi ja sitten nämä siivut suikaleiksi). Kuoritaan valkosipulinkynsi ja hienonnetaan se.

Jossain vaiheessa (itse käsittelin sienet ja paprikan ja tein sitten tämän) muiden raaka-aineiden käsittelyä kuutioidaan tofu ja pirskotetaan sen päälle hieman soijakastiketta.

Kuumennetaan öljy pannussa (suosittelen wokkipannua) ja aloitetaan ruskistamalla tofukuutiot. Pidin levyn koko ajan mahdollisimman kuumana, jotta ruskistaminen onnistui, mutta sitten saa olla myös tarkkana, ettei polta ruokaa pohjaan.

Seuraavaksi lisätään inkivääri ja valkosipuli ja paistetaan hetki. Sitten pistetään pannuun sipuli, ja paistetaan, kunnes se on hieman pehmennyt. Tämän jälkeen on vuorossa sienten lisääminen, ja jälleen hetki lisää paistamista. Viimeisenä lisätään paprikasuikaleet ja hieman soijakastiketta. Kypsennetään vielä muutama tovi, koko ajan sekoittaen. Paprika saa jäädä hieman rapeaksi.

Keitin lisukkeeksi riisiä, mutta myös nuudelit olisivat varmasti sopineet hyvin. Lisukkeen valmistaminen kannattaa ajastaa siten, että se olisi valmista kutakuinkin samaan aikaan kuin wokki, jotta wokki ei lössähdä.

inkivääritofua ja sieniä

Odotin tämän olevan ihan mukiinmenevää perussettiä, joten yllätyin positiivisesti siitä, kuinka maukasta ruokaa näin vähällä maustamisella saa aikaiseksi. Tätähän voisi syödä toistekin. Tosin soijakastikkeen kanssa täytyy olla varovainen, sitä nimittäin lorahtaa helposti turhan paljon, jolloin lopputulos on hitusen turhan suolainen.

Comments