Aaltoneito (ituhippi) wrote,
Aaltoneito
ituhippi

Korvasämpylät


yleisarvosana 5

vaikeustaso 2 aineisten erikoisuus, taso 1 tiskin määrä, taso 2

Ruokavalio:

vegaaninen

Käytetty aika:

— + 1 h 30 min + 10 min

Käytetyt laitteet:

(teholeikkuri)


Korvasämpylöiden kokeilu on roikkunut koko syksyn ToDo-listallani, ja viimeinkin pääsin toteuttamaan suunnitelmani. Ihan pikasämpylöitä nämä eivät ole, joskin osa ajasta kuluu pelkästään taikinan kohoamiseen. Valmistusprosessia voi varmaankin nopeuttaa, mikäli ei tee ihan ohjeen mukaisesti, vaan valmistaa täytteen vasta siinä vaiheessa kun taikina on kohoamassa. En sitten tiedä, kuinka paljon tämä vaikuttaa täytteen makuun, mikäli se ei ehdi hautua tarpeeksi.

Korvasämpylät


Saara Törmä: Saa vaivata


noin 15 sämpylää



korvasämpylät
Tarvitaan:

Tomaattitäyte

  • 1 sipuli

  • 2 valkosipulinkynttä

  • loraus öljyä

  • 2 pientä purkillista tomaattipyrettä

  • 1,5 tl basilikaa

  • 1 tl oreganoa

  • 1/4 tl rouhittua mustapippuria

  • 1 tl suolaa

  • 1 tl sokeria



Taikina

  • 3 dl vettä, maitoa tai kasvismaitoa

  • kasvisliemikuutio

  • 25 g hiivaa tai pussi kuivahiivaa

  • 1 rkl hunajaa tai siirappia (minä käytin siirappia)

  • 1 dl ruisjauhoja

  • 6 dl vehnäjauhoja (minä käytin puolet tavallisia ja puolet grahamjauhoja)

  • 25 g margariinia



Ensimmäisenä siis valmistetaan täyte. Sipuli ja valkosipulit kuoritaan ja hienonnetaan mahdollisimman hyvin. Tällä kertaa teholeikkuri ajoi asiansa, mutta varmasti pelkällä veitselläkin selviää. Kuumennetaan paistinpannussa loraus öljyä ja paistetaan sipulit pehmeiksi. Sitten lisätään pannulle tomaattipyree ja mausteet (homma helpottuu, jos mausteet mittaa valmiiksi johonkin pieneen astiaan). Sekoittamisen jälkeen täyte jätetään kannen alle hautumaan.

Taikinan valmistaminen aloitetaan kuumentamalla desi nestettä kiehuvaksi ja murentamalla siihen kasvisliemikuutio. Kasvisliemikuution liuettua lisätään loput (eli 2 dl) nesteestä kylmänä ja varmistetaan, että neste on kädenlämpöistä (tai kuivahiivan kanssa 42-asteista). Itse tosin oikaisin hieman, koska minulla sattui olemaan pakastimessa valmista kasvislientä, joka oli jäänyt ylitse kasvissosekeittoa tehdessäni.

Mikäli käytetään tuorehiivaa, se lisätään nesteeseen ensimmäisenä - kuivahiiva sekoitetaan jauhoihin. Seuraavaksi lisätään nesteseen hunaja tai siirappi sekä ruisjauhot. Tämän jälkeen lisätään vehnäjauhot vähitellen, taikinaa samalla sekoittaen. Lopuksi vielä margariini, ja tässä vaiheessa siirrytään vaivaamaan taikinaa käsin. Kun taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista, peitetään kulho liinalla ja jätetään taikian kohoamaan puoleksi tunniksi.

Taikinasta kaulitaan jauhotetulla pöydällä noin 50 x 40 -senttinen levy. Täyte levitetään levylle (kannattaa jättää toiseen pitkään laitaan muutaman sentin levyinen alue ilman täytettä, niin lopputulos pysyy paremmin kasassa) ja levy kääritään rullalle, pitkältä sivulta aloittaen (siitä laidasta, jossa on täytettä reunaan saakka). Rullasta leikataan noin 15 kolmiota, jotka nostetaan pellille kärki ylöspäin. Kärjet painetaan reilusti alaspäin, jolloin saadaan korvapuustinnäköisiä sämpylöitä. Sämpylät peitetään liinalla ja niitä kohotetaan kunnes uuni on lämmennyt 225 asteeseen. Sämpylöitä paistetaan uunin keskitasossa 10-15 minuuttia.

Korvasämpylät ovat siitä loistavia, että ne eivät kaipaa mitään ylimääräisiä täytteitä, vaan ne voi syödä sellaisenaan. Etenkin jos ne syö uunituoreina.
Tags: 65-120 min, leivät, parhaat, suolaiset leivottavat, vegaaniset
Subscribe

  • Kasvis-fetapihvit

    Ruokavalio: lakto-ovo-vegetaristinen Käytetty aika: – + 35 min + 35 min Jättisuuren…

  • Raparperipaistos

    Ruokavalio: fennovegaaninen Käytetty aika: 15 min + 15 min + 40 min Käytetyt laitteet:…

  • Suklaakeksit "Death By Chocolate"

    Ruokavalio: vegaaninen Käytetty aika: 20 min + 15 min + 10 min / pelti + 5 min jäähdytystä…

  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 5 comments