muffinssi

Pinaatti-fetapiiras


yleisarvosana 2

vaikeustaso 1

aineisten erikoisuus, taso 1

tiskin määrä, taso 2

Ruokavalio:

lakto-vegetaristinen

Käytetty aika:

45 min + 5 min + 35 min

Huomioitavaa ajankäytöstä:

Perunat oletetaan keitetyiksi ennen kuin tämän reseptin väsäämiseen ryhdytään.

Käytetyt laitteet:

Uuni, (mikroaaltouuni)


Ajattelin tekaista viikonlopun kunniaksi jonkin suolaisen piirakan, ja päädyin etsiskelemään reseptiä Kasviskeittiöstä. Pinaatti-fetapiiras vaikutti tarpeeksi ruokaisalta, joten päätin testata sitä.

Pinaatti-fetapiiras


Tuija Ruuska: Kasviskeittiö


piirasvuoallinen, halkaisija 25 cm



Tarvitaan:

  • 1 keskikokoinen keitetty peruna

  • 100 g margariinia

  • 1 dl kaurahiutaleita

  • 1½ dl vehnäjauhoja

  • 1½ dl spelttijauhoja

  • ½ dl vettä

  • ripaus suolaa

  • rasvaa vuoan öljyämiseen



Täyte:

  • 2 isohkoa keitettyä perunaa (alkuperäisessä ohjeessa luki "6 perunaa", mutta se määrä ei olisi mahtunut tuohon piirakkaan ikinä - ehkä kuusi uutta perunaa juuri ja juuri)

  • 450 g (3 pss) pakastepinaattia

  • 1 sipuli

  • puolikas yksikyntinen valkosipuli (alkunaan 2 rkl valkosipulimurskaa)

  • 2-3 rkl öljyä

  • 2 tl jauhettua korianteria

  • 1 tl suolaa

  • ripaus mustapippuria

  • 3 rkl sitruunamehua

  • 200 g fetajuustoa (sellainen köntti, esim. Arla)

  • 1-2 dl emmentalraastetta



Otetaan pinaatti sulamaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, ellei sitten hyödynnetä mikroaaltouunia sulattamisessa. Sulanut pinaatti valutetaan siivilässä.

Margariini on hyvä ottaa huoneenlämpöön pehmenemään hieman etukäteen. Muusataan kuorittu kypsä peruna yhteen margariinin kanssa, lisätään pohjan muut aineet ja sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi. Annetaan taikinan levätä hetki (jonka aikana voi tehdä muita esivalmisteluita, kts. seuraava kappale), ja painellaan se sitten voideltuun piirasvuokaan, reunoja myöten. Paistetaan pohjaa 200-asteisessa uunissa keskitasolla 10 minuuttia ilman täytettä.

Sinä aikana kun taikina oli levolla ja uuni lämpenemässä, kuorin ja hienonsin sipulin ja valkosipulin sekä siivutin perunat (jotka olin kuorinut aiemmin, samalla kun kuorin pohjaan menevän perunan) ja fetajuuston. Kun sain piiraspohjan uuniin, aloin kypsentää pinaattitäytettä. Se tapahtuu hauduttamalla sipulia ja valkosipulia öljyssä miedolla lämmöllä (3/1-6) korianterin kanssa, muutaman minuutin ajan. Tämän jälkeen lisätään pinaatti, sekoitetaan hyvin ja annetaan hautua vielä viitisen minuuttia. Lopuksi lisätään suola, pippuri ja sitruunamehu.

Kun pohja tulee uunista, kootaan piiras. Levitetään puolet pinaattitäytteestä alimmaksi, sitten ladotaan piiraaseen kerros perunasiivuja ja niiden päälle kerros fetasiivuja. Loppu pinaattitäyte tulee päällimmäiseksi. Paistetaan piirasta 20 minuuttia (keskitaso, 200 astetta). Tämän jälkeen napataan piiras pois uunista, ripotellaan päälle kerros juustoraastetta ja paistetaan vielä 15 minuuttia.

En ole aivan varma, minkä kokoiseen vuokaan tämä olisi tarkoitus tehdä. Taikina ei mielestäni riittäisi kamalan paljoa suurempaan vuokaan, mutta perunan alkuperäinen määrä sai minut epäilemään, että vuoka on turhan pieni. Toisaalta taas, kirjan mukaan tästä tulee 4-6 annosta, joten kyse ei voi olla järin suuresta piiraasta... Mutta kirjan kuvassa oleva siivu näyttää ohuemmalta kuin oman piiraani.

Ruokaisaa tämä todellakin on, mutta myöskin hyvin pinaattista. Se ei sinänsä ole ongelma, mikäli a) pitää pinaatista ja b) ei havaitse, että pinaatti maistuu hämmentävästi kalalta. Ehkä vika on vain minun makunystyissäni, koska koekaniini ei huomannut mitään kalaisuutta. Pinaattikeitto kuuluu kyllä suosikkiruokiini, mutta tämän piiraan runsaspinaattisuus alkoi ehkä hieman tökkiä ensimmäisen palan jälkeen. Tai sitten piiras oli hieman turhan suolaista. Tosin, minulla on tällä hetkellä kai pienimuotoinen flunssa, mikä saattaa vaikuttaa arviointikykyyni.

pinaatti-fetapiiras

Comments